RÓLUNK

Kultúra Alap (Fond kultúry n.f.)

Az alap fő feladata, hogy anyagi forrásokat gyűjtsön közhasznú célok, elsősorban természeti és kulturális értékeink megőrzésével és a kisebbségek támogatásával kapcsolatos tevékenységek megvalósításához. Tevékenységünk fő területei:

  • kulturális rendezvények anyagi és technikai hátterének biztosítása
  • rendezvényszervezés-támogatás a kultúra és a közművelődés területén (fesztiválok, kiállítások, szimpóziumok, seregszemlék, tanfolyamok, előadások)
  • film- és hangzóanyag-archívumok kiépítésének támogatása

A Kultúra Alap elsősorban a hagyományos tánc- és zenekultúra területén tevékenykedik. A szlovákiai magyar néptáncmozgalom országos gyermek és felnőtt rendezvényeinek szervezése és lebonyolítása mellett, számos egyéb kulturális esemény szervezésében is részt vállal.

Hagyományos kultúra

A Kultúra Alap a szlovákiai magyar néptácmozgalom három országos rendezvényének főszervezője: Eszterlánc – Országos Gyermek-néptáncfesztivál; Néptánc-antológia – Néptáncegyüttesek Országos Seregszemléje; Deákos Szólótáncverseny.

Gyermekek és ifjúság

Különös hangsúlyt fektetünk a gyermek- és ifjúsági rendezvényekre. Évente megrendezzük az Országos Gyermek-néptáncfesztivált, az Eszterláncot és számos olyan oktató-nevelő előadást is támogatunk melyek a hagyományos tánc- és zenekultúrát népszerűsítik. 

Közművelődés

A Nemzetközi Néptánc- és Népzene-szimpózium aktív táncosoknak, együttesvezetőknek, zenészeknek és a hagyományos kultúra kedvelőinek kínál tanulási lehetőséget.

Színház

Hazai művészek tevékenységét Szlovákia területén és külföldön egyaránt támogatjuk. Foglalkozunk a gyermek és ifjúsági korosztály színházi nevelésével is, számos oktató-nevelő előadást támogatunk.